Interview med Pipalukbooks

Pipalukbooks har lavet et interview med mig om mit forfatterskab, det fremgår på hendes blok: https://pipalukbooks.wordpress.com/2017/02/25/pernille-juhl-om-hendes-boeger/ og jeg har gengivet det her:

Pernille Juhl om hendes bøger

Jeg har før lavet et interview med Pernille Juhl, men jeg havde nogle mere uddybende spørgsmål, som jeg gerne ville vide mere om og jeg tænkte at læserne her også gerne ville vide det. Så endnu en gang vil jeg gerne byde velkommen til Pernille, som har skrevet fire helt fantastiske bøger, som jeg har knuselsket og jeg glæder mig meget til at læse mere fra hendes hånd. Jeg glæder mig hver gang jeg hører at der er en ny bog på vej, for indtil nu har hendes bøger været fantastiske. Pernille, ordet er dit:

0a89604d-c5f3-44ee-a91a-d4718b4e0828

Hvordan faldt valget på at du ville skrive historiske romaner?

Som barn og ung skrev jeg digte og små historier, men det var først da jeg blev næsten 50, at jeg pludselig fik lyst til at skrive en historisk roman, og det var fordi jeg stod med min farfars 100 år gamle dagbog fra Første Verdenskrig i hænderne.

Hvordan arbejder du med dine bøger? Altså processen, skriveriet med mere.

Det er en lang proces – historiske romaner kræver rigtig meget research. Her er biblioteket en meget stor kilde for mig – men jeg opsøger også ’eksperter’ og andre mennesker, som har oplevelser de kan dele. Selve skriveprocessen foregår ikke kronologisk for mit vedkommende, jeg skriver det afsnit i bogen, som jeg finder mest spændende at gå i gang med. Således kan jeg godt have gang i mange kapitler på én gang, som så færdiggøres, når jeg har inspirationen.

Hvordan finder du de historiske informationer du skal bruge?

Jeg finder meget på biblioteket – og i kildehenvisninger i de faglitterære bøger, jeg læser. Men som jeg fortalte før, har jeg også stor glæde af folk, som stiller sig til rådighed for mig. Som et eksempel har jeg besøgt en 92 årig frihedskæmper, og da jeg havde brug for en militær ekspert, havde jeg stor hjælp af Helge Moosmann, en ældre, meget erfaren herre fra Haderslev.

Hvorfor fandt du lige netop Christian Fries’ historie interessant?

Jeg var så heldig at blive kontaktet af en læser, som sendte mig en del materiale om Christian Fries, som var et af hans familiemedlemmer. Det var tiltænkt som noget, jeg kunne lade mig inspirere af, men det endte altså med, at jeg besluttede mig for at skrive en bog om ham. Jeg syntes, hans historie var spændende og lidt anderledes, fordi han spillede en central – og hemmelig rolle, som spion under 2. verdenskrig.

Dine bøger er meget virkelige og derfor tænker jeg på hvor meget af det der er virkelige hændelser og hvor meget af det der er fantasi?

Det er jeg glad for, du synes. Jeg lader mig inspirere af virkelige hændelser – men det meste af det er min fantasi. Jeg bruger meget energi på at sætte mig ind i mine forskellige personer, og hvad de ville føle i givne situationer. Min intention er, at vise at der er noget godt og skidt i alle mennesker – bare man kan forstå deres bevæggrunde. Anmelderne nævner ofte, at jeg har en styrke i mit persongalleri – og det værdsætter jeg meget. Det er præcis det jeg gerne vil – at læseren skal komme meget tæt på mine personer.

Hvad vil du gerne have at dine læsere får ud af dine bøger?

Hvis jeg har opnået, at de får en god læseoplevelse, hvor de har levet sig ind i historien og leet og grædt med mine personer, så er jeg virkelig glad. Det er vist for øvrigt næsten et citat fra din anmeldelse af ’Frihed og ære’. Men derudover ville det være herligt, hvis læseren følte sig lidt mere oplyst om tiden, hvori romanen foregår. Ja, så kort er svaret: Jeg vil gerne levere en god historie, hvor man samtidig lærer lidt om tiden, bogen foregår i.

Dine bøger handler alle sammen om sønderjyllands modstandsfolk, hvilket jeg godt forstår, for de har en helt særlig historie. Har du overvejet at skrive om andre steders historiske mennesker? Eksempelvis dem på Bornholm, som også oplevede krigen anderledes end resten af Danmark. Fortæl gerne hvorfor du vil eller ikke vil.

Jeg har lidt svært ved at forlade Sønderjylland. Herfra kommer det meste af min familie, og der sker mange spændende historiske ting i Sønderjylland. Men du har helt ret – der er mange andre interessante steder i Danmark. Man ved aldrig hvad jeg finder på – på sigt. Foreløbig bliver det i hvert fald til fem bøger om Sønderjylland. Og nu tager jeg snart hul på den sjette som også kommer til at foregå i samme region af Danmark.

Har du planer om at skrive flere historiske romaner med nogle nye historiske personer?

Ja, jeg har planer om at skrive en bog om Maren Sørensen, som var en spændende kvinde, der blev født i 1882 og døde i 1957. Maren Sørensen var kendt for sin store medmenneskelighed, og hun havde et virke både som sygeplejerske og frimenighedspræst i Sønderjylland. Hun blev ridder af Dannebroordnen i 1952.

Hvor lang tid tager det at skrive en af dine bøger med skrivning og det at finde informationer og så videre?

Jeg har fuldtidsarbejde ved siden af, men bruger stort set al min fritid på at skrive, så de sidste år har jeg kunnet skrive en bog på ca. et år.

Jeg har hørt et rygte om at der kommer en ny bog om Familie Andersen. Er det sandt? Og hvad kommer den til at handle om?

Det er helt korrekt – titlen er det ’Det usagte’, og det er efterføgeren til ’Efter mørke’ i min Graastener trilogi. Jeg er nået til redigeringsfasen, og jeg regner med, at den kan udkomme til efteråret. Jeg er ikke meget for at røbe for meget af handlingen – men jeg kan sige, at bogen handler om alle dem, vi allerede kender fra de tidligere bøger og et par enkelte nye. ’Det usagte’ sætter fokus på alt det, man ikke taler om. Vi er allerede blevet gjort opmærksomme på, at det er vanskeligt at komme hjem fra en krig og hjem fra en koncentrationslejr. Men hvordan er det for næste generation? Mange efterkommere af KZ-lejr fanger bliver ofte stærkt mærkede af deres forældres fortid. Bogen handler mest om datteren Ingrid og faderen Magnus. Det er vigtigt for mig, at det både er en god historie, at den er realistisk. Jeg er også meget optaget af, at den ikke er forudsigelig – og det mener jeg at have opnået med bogen. Jeg er i hvert fald blevet godt tilfreds med den, og jeg glæder mig meget til at høre, hvad du synes om den.

For lige at runde dette interview af, så har Pernille lavet en skøn video, hvor hun uddyber nogle af mine spørgsmål, hvilket jeg synes er super fedt, så se med og like gerne hendes video og følg hende ?

~~ ~~

Du kan se mine anmeldelser af hendes bøger lige herunder, hvor den kan købes og finde links til Pernilles hjemmeside og sociale sider.

Vent på mig Marie – Anmeldelse og hvor den kan købes.

Når solen står højest – Anmeldelse og hvor den kan købes.

Efter mørke – Anmeldelse og hvor den kan købes.

Frihed og ære – Anmeldelse og hvor den kan købes.

Pernilles Youtube kanal, Facebook og hjemmeside

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top

Ønsker du et foredrag? En signeret bog eller bare kontakt?

Skriv din mailadresse her, så kontakter jeg dig: