‘Helenes krig’ – min nye Storytel & Mofibo Original udkommer onsdag d. 12. september 2018

Pressemeddelelsen får du her:

 

Svære dilemmaer under 2. verdenskrig

Ny roman om etiske dilemmaer er inspireret af gamle dagbøger og virkelige begivenheder

For 10 år siden opdagede Pernille Juhl sin farfars gamle dagbøger. Her fandt hun ud af, at hendes farfar Claus Juhl mod sin vilje var tvunget til at kæmpe på tysk side under 1. verdenskrig. Forfatterens farfar var nemlig sønderjyde og dermed en af ca. 36.000 sønderjyder, som blev udkommanderet i krig for tyskerne. Pernille Juhl gav sig til at undersøge sagen og opdagede, at der også under 2. verdenskrig var danske sønderjyder – i alt omkring 500 – der var tvunget til at kæmpe på tysk side. Ved genforeningen i 1920 flyttede mange dansksindede nemlig nordpå,  og krydsede den grænse vi kender i dag for at komme til Danmark.

Mange af tilflytterne fik ikke styr på deres statsborgerskab. De levede og følte sig som danskere og opdagede først, at de stadig var tyske statsborgere, da en indkaldelse til det tyske militær dumpede ind af postkassen i 1940. En stor del af de indkaldte var børn, da de flyttede til Danmark, og i 1940 følte de sig som danske.  De ønskede ikke at deltage i krigen på tysk side, men havde reelt ikke noget valg. Både under og efter krigen oplevede mange , at tidligere gode venner og naboer tog afstand fra dem, og de følte sig stærkt stigmatiserede.

Det er historien om de danske ”tyske soldater”, der har inspireret Pernille Juhl til sin romanserie Helenes krig. En historie om at vælge side og om at foretage det umulige valg mellem modstandskamp og kærlighed.

 

Den 20-årige Helene starter på jurastudiet og involveres sammen med en veninde i en modstandsgruppe på universitetet. I starten er de beskæftiget med at dele illegale flyveblade ud, men siden udvikler tingene sig i en langt farligere retning. Helene bliver både kurer og gruppens skarpskytte. Modstandsgruppen foretager til stadighed nye og farlige sabotageaktiviteter, og det ender med at få fatale følger. Til en fest i starten af besættelsen møder Helene Johan Bischoff, en sønderjysk soldat, som er tvunget til at kæmpe for tyskerne. Hun bliver forelsket, men ingen danskere, og slet ikke hendes venner i modstandsgruppen, vil fatte sympati for forholdet, eller forstå, at Johan er pæredansk. Helene står i et frygteligt dilemma. Skal hun vælge Johan eller være loyal over for gruppen?

Om Pernille Juhl

Pernille Juhl (f. 1963) er uddannet kemiingeniør og har haft lederstillinger i forskellige store virksomheder i Danmark. Hun bor i Roskilde og kombinerer et fuldtidsarbejde med livet som forfatter og foredragsholder. Hun har tidligere udgivet i alt seks historiske romaner. Helenes krig er hendes første Storytel Original.

 

 

Andre oplysninger

 

Udgivelsesdato: 12. september 2018

Titel: Helenes krig

Forlag: Mofibo

Indlæst af Line Hesdam

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top

Ønsker du et foredrag? En signeret bog eller bare kontakt?

Skriv din mailadresse her, så kontakter jeg dig: